9. augusta 2024

Prezident republiky sa akosi neponáhľa s vymenovaním riaditeľa SIS – vyriešia problémy koalície Pellegrini s Ficom na stretnutí koncom augusta ?

Od Igor Cibula

Peter Pellegrini temer dva mesiace zastáva funkciu prezidenta Slovenskej republiky, ale doteraz nevymenoval riaditeľa Slovenskej informačnej služby, hoci už od 7. marca 2024 vykonáva práva, povinnosti a zodpovednosti riaditeľa SIS námestník riaditeľa SIS Mgr. Pavol Gašpar, MBA. Jeho nomináciu na uvedený post schválila vláda vo februári tohto roku a návrh predložila prezidentke republiky Zuzane Čaputovej. Opozícia označila vládny návrh za škandalózny a vtedajšia hlava štátu bez priameho vyjadrenia stanoviska k osobe nominanta prenechala rozhodnutie o novom šéfovi SIS svojmu nástupcovi Petrovi Pellegrinimu. So zreteľom na právnu situáciu vláda schválila zmenu štatútu SIS, na základe ktorej bol vedením služby poverený námestník riaditeľa SIS Mgr. Pavol Gašpar, MBA.  Tento postup pri nominácii nového riaditeľa spravodajskej služby nie je celkom originálny, pretože podobným spôsobom riešili v komplikovanej politickej situácii v Českej republike obsadenie postu riaditeľa Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) v decembri 1992. Vtedy bol nominovaný za dočasného riaditeľa BIS známy disident Stanislav Devátý, ktorý v takomto provizóriu zotrval až do februára 1997, keď po politickej afére z funkcie dočasného riaditeľa odstúpil.

Tri týždne potom, čo sa prezident Peter Pellegrini nasťahoval do Grasalkovičovho paláca, médiá nastolili otázku, ako to vyzerá s vymenovaním Pavla Gašpara do čela SIS. Hovorkyňa prezidenta Patrícia Medveď-Macíková vysvetlila verejnosti, že hlava štátu si musí u premiéra Roberta Fica overiť, či vláda na nominácii Gašpara trvá. Potom „následne sa prezident oboznámi s previerkou pána Gašpara, s jeho doterajšími výsledkami práce v SIS a napokon sa rozhodne na základe svojich právomocí.“ Od verejne publikovaného vyjadrenia prezidentovej hovorkyne uplynul už viac ako mesiac, ale doteraz sa neobjavili signály, či Peter Pellegrini mal dostatok času, aby sa oboznámil so všetkým, čo by mu malo poskytnúť istotu, že jeho rozhodnutie o nominácii Pavla Gašpara bude adekvátne zákonnému plneniu úloh vo veciach ochrany ústavného zriadenia, vnútorného poriadku, bezpečnosti štátu a ochrany zahraničnopolitických a ekonomických záujmov Slovenska.

Pri rozhodovaní o novom riaditeľovi SIS by mal mať prezident k dispozícii zázemie v názoroch erudovaných a skúsených odborníkov zo spravodajsko-bezpečnostných štruktúr. Minimálne by mal mať poradcu, ktorý mu ozrejmí niektoré podstatné okolnosti, súvisiace s riadením spravodajskej služby štátu. Žiada sa pripomenúť, že   iba riaditeľ intelektuálne podkutý širokospektrálnymi vedomosťami dokáže vytvárať podmienky, aby spravodajská služba plnila svoje poslanie – najmä varovala pred  strategickými prekvapeniami,  pripravovala dlhodobé prognózy,  podporovala politické postupy vlády a získavala utajené informácie o potrebách, zdrojoch a metódach potenciálneho protivníka. Šéf SIS nemusí vôbec rozumieť zložitostiam operatívnej spravodajskej činnosti, ale vyžadujú sa od neho manažérske schopnosti a koncepčná rozhľadenosť v problematike strategického zamerania spravodajskej činnosti so zreteľom na bezpečnostné priority štátu. 

SIS môže riadne fungovať aj za súčasného stavu, keď jej riaditeľ nezískal absolutórium, ktorým je jeho vymenovanie do funkcie prezidentom republiky. Ako príklad možno prezentovať spomínané fungovanie českej BIS v rokoch 1993-1996, keď ju viedol dočasný riaditeľ Stanislav Devátý. Ale na druhej strane si treba uvedomiť, že zahraniční partneri v spojeneckej spravodajskej komunite v komunikácii so Slovenskou informačnou službou personálne provizórium na jej čele vnímajú s opatrnou nedôverou. Prejavom takejto nedôvery nie je ani tak neochota udržiavať komunikáciu so SIS, ale zdržanlivosť pri zdieľaní niektorých informácií a určitá nedôvera v operatívnej súčinnosti. Zahraniční partneri si môžu odôvodnene klásť otázku, prečo vládou schválený nominant nebol doteraz vymenovaný do funkcie riaditeľa spravodajskej služby prezidentom – ako to stanovuje zákon ?

Pasivita prezidenta Petra Pellegriniho v otázke vymenovania riaditeľa SIS vyvoláva špekulácie – či dohady, že hlava štátu vyčkáva so zreteľom na niektoré nezhody vo vládnej koalícii. V tejto súvislosti stojí za zmienku vyjadrenie prezidenta republiky, že sa koncom augusta chystá na stretnutie s premiérom Robertom Ficom. Agenda tohto stretnutia nie je známa, ale na verejnosť prenikli náznaky, že dvaja najvyšší ústavní činitelia by mali riešiť aj personálne otázky, vrátane definitívneho obsadenia postu predsedu parlamentu a pozície riaditeľa Slovenskej informačnej služby. V takomto kontexte nemožno vylúčiť, že úradujúci riaditeľ SIS Pavol Gašpar dostane prezidentskú „definitívu“ až vtedy, keď sa Robert Fico s Petrom  Pellegrinim dohodnú, ako usporiadať pomery v koalícii tak, aby Richard Raši obsadil kreslo predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.